Noord-Holland, VanBerlo en Plant-E winnen Innovatie Prijzen
31-10-2017 (21:38) - Awards
VanBerlo, Plant-e en de regio Noord-Holland zijn de winnaars van de Nederlandse Innovatie Prijzen. Dat is zojuist bekend gemaakt tijdens de uitreiking in het Kurhaus in Scheveningen.
Uit handen van presentator Art Rooijakkers kreeg het Brabantse VanBerlo de prijs voor het Meest Innovatieve Bedrijf, de regio Noord-Holland voor de Meest Innovatie Regio en ging Plant-e ervandoor met de Maatschappelijke Impact Award. De Nederlandse Innovatie Prijzen zijn dit jaar in het leven geroepen door AVROTROS om een breed publiek kennis te laten maken met innovatie in de Nederlandse economie en samenleving.
Meest Innovatieve Bedrijf: VanBerlo
VanBerlo wint de prijs voor het meest innovatieve bedrijf en laat daarmee de twee andere genomineerde bedrijven, IBM Nederland en Thales Nederland, achter zich. Het bedrijf uit Eindhoven scoort bovengemiddeld op meerdere indicatoren van innovatie. Zo roemt de jury de ‘veelheid aan verschillende innovatieve oplossingen’ die het bedrijf realiseert. De jury waardeert eveneens ‘de unieke competentie om een brug te slaan tussen de wereld van harde technologie en de ‘zachte kant’ van innovatie in design en (andere vormen van) creativiteit’. Hierbij bleef de aandacht van het bedrijf voor de ontwikkeling van het personeel niet onopgemerkt bij de jury. Zo biedt het management medewerkers aanzienlijke ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en om nieuwe oplossingen te bedenken.
Meest Innovatieve Regio: Noord-Holland
Noord-Holland is gekozen tot meest innovatieve regio van Nederland. Ook genomineerd voor deze categorie waren de regio Midden-/Oost-Brabant en de regio Twente/Achterhoek/Drente. Op basis van de bevindingen uit de Nederlandse Innovatie Monitor belicht de jury het ‘sterk innovatieve ecosysteem’ door de aanwezige kennis-, transport en ICT-infrastructuur in Noord-Holland en ‘de groei en bloei van creatieve en ICT-gedreven startups’ die samenwerken met een aantal grotere kennisintensieve partijen in diverse bedrijfstakken. De combinatie van nieuwe en gevestigde organisaties en de mix van binnenlandse en buitenlandse partijen is niet onopgemerkt gebleven door de jury. De jury waardeerde eveneens de ‘proeftuin-gedachte’ in de regio waarbij bestaande technologie wordt toegepast en de ontwikkeling van nieuwe technologie wordt gestimuleerd.
Maatschappelijke Impact Award: Plant-e
Plant-e heeft de Maatschappelijke Impact Award gewonnen. Ook Avantas BV en ENGIE Services Nederland maakten kans op deze prijs, maar legden het af tegen Plant-e. Plant-e maakt het mogelijk dat elektriciteit gegenereerd kan worden op basis van planten. Deze spin-off van de Wageningen Universiteit bezit het patent op deze technologie en is naar verluidt als enige commerciële partij daarmee actief. De toepassing van het Wageningse bedrijf maakt het mogelijk om onderontwikkelde gebieden van elektriciteit te voorzien. Plant-e is volgens de jury een voorbeeld van hoe een bedrijf met haar productieproces en innovatief aanbod ondanks haar grootte op termijn een maatschappelijke bijdrage kan leveren.
Jury
De genomineerden van de Nederlandse Innovatie Prijzen zijn geselecteerd op basis van de Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor, onder leiding van Prof. dr. Henk W. Volberda van de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit. De monitor is een onderzoek naar innovatie- en concurrentievermogen op basis van een jaarlijkse (sinds 2006) uitgevoerde landelijke enquête onder circa 10.000 Nederlandse bedrijven. De deskundige jury die uiteindelijk de winnaars hebben gekozen, bestond uit: Lotte de Bruin (Directeur Nederland ICT), Thomas Grosfeld (specialist Innovatie en Topsectorenbeleid van VNO-NCW), Mariette Hamer (voorzitter van de SER), Bertholt Leeftink (DG Bedrijfsleven en Innovatie bij het Ministerie van Economische Zaken), Piero Overmars (bestuurslid Goldschmeding Foundation), Frans van den Bosch (hoogleraar Management Wisselwerking tussen Organisaties en Omgeving aan RSM) en juryvoorzitter Henk Volberda (hoogleraar Strategisch Management & Ondernemingsbeleid aan RSM).