Heinz maakt ketchup onder mars-omstandigheden

Heinz maakt ketchup onder mars-omstandigheden

18-11-2021 (11:46) - Campagnes

Heinz, maker van de wereldberoemde Heinz tomatenketchup, is erin geslaagd tomaten te kweken onder omstandigheden die vergelijkbaar zijn met die op de planeet Mars. In samenwerking met het prestigieuze Aldrin Space Institute in Florida is een team astrobiologen in het geheim negen maanden bezig geweest met het laten groeien van de tomatenplanten in een zelfde soort atmosfeer als op Mars. In een speciale Marskas – genaamd 'RedHouse' - zijn omstandigheden van licht, water, temperatuur en bodem nauwkeurig nagebootst.
 
Na ruim 100 jaar de iconische tomatenketchup te hebben gemaakt, wil Heinz haar kennis en ervaring in het telen van tomaten op een ultieme manier testen op bodems die allesbehalve ideaal zijn. Met als missie ervoor te zorgen dat nog generaties lang van Heinz Tomato Ketchup kan worden genoten. Om het succes te vieren maakte een prototype-fles van deze Heinz Tomato Ketchup 'Marz Edition' een eerste reis naar de ruimte.
 

Marz Edition

Het doel van het onderzoek was om te kijken of het mogelijk is tomaten te telen met dezelfde eigenschappen als tomaten zoals die normaal worden geteeld voor de productie van de Heinz Tomato Ketchup. Dus ketchup die in dikte, kleur en zoetheid hetzelfde is als de reguliere Heinz tomatenketchup. Voor de 'Marz Edition' zijn precies dezelfde ingrediënten gebruikt, het enige verschil is dat deze Heinz Tomato Ketchup gemaakt is met de tomaten die zijn geteeld onder gesimuleerde bodemomstandigheden op Mars. Kenners die deze speciale ketchup konden proeven, geven aan het verschil met gewone Heinz tomatenketchup niet te kunnen proeven.
 

Beschikbaarheid

Er is slechts een handvol prototype flessen geproduceerd. De hoeveelheid geoogste tomaten was beperkt door de capaciteit van de kas. Omdat het project zich in de experimentele fase bevindt, is de 'Marz Edition'-ketchup alleen intern door een zeer klein aantal uitverkorenen geproefd. De flessen buitenaardse ketchup bevinden zich nu op het hoofdkantoor van Heinz.