KesselsKramer en AVN geven ambachtelijk vakmanschap opnieuw A-status

KesselsKramer en AVN geven ambachtelijk vakmanschap opnieuw A-status

26-06-2024 (09:00) - Campagnes

Jongeren kiezen minder vaak voor een opleiding in ambachtelijk vakmanschap. Het voelt achterhaald, niet meer van deze tijd. Maar eigenlijk heeft het juist alles in zich dat we nu belangrijk vinden. De nieuwe campagne van Ambachtelijk Vakmanschap Nederland geeft ambachtelijk vakmanschap de waardering die het verdient.

A-kwaliteit, A-niveau, A-klasse. Er zijn allerlei labels om aan te geven wat het beste is, het belangrijkste. Maar lang niet alles dat we ‘A’ noemen is echt van waarde. De campagne geeft die ‘A’ een nieuwe definitie: ambachtelijk vakmanschap. Want ambachtelijk vakmanschap heeft alles in zich wat we nu belangrijk vinden: het is authentiek, aanpasbaar, altijd anders.

Nieuwe identiteit

KesselsKramer heeft een nieuwe identiteit ontwikkeld voor koepelorganisatie Ambachtelijk Vakmanschap Nederland. Het logo neemt de letter ‘A’ als uitgangspunt. Deze past zich aan naar de vele soorten ambachten, door de ‘A’ iedere keer in te laten vullen met een ander materiaal. Zo kunnen de ambachtslieden zelf, van steenhouwer tot smid, hun eigen variatie van het logo creëren.


De beste mensen om de waarde van ambachtelijk vakmanschap te laten zien, zijn de ambachtslieden zelf. Glas-in-lood-maker Tiara Roquas, smid Annelied van Dijk en sneaker-restaurateur Edgar Caufijn hebben op hun eigen manier, met hun eigen materialen de ‘A’ van ambachtelijk vakmanschap gemaakt. Dit maakproces is de basis voor de campagnefilm en andere uitingen.

'Deze kennis is onontbeerlijk voor het behouden en versterken van ons cultureel erfgoed en voor duurzame innovatie'

Stephan Welie, voorzitter Ambachtelijk Vakmanschap Nederland: “Ambachtelijk vakmanschap is van alle tijden. Deze kennis en kunde zijn essentieel voor onze maatschappij en dreigen verloren te gaan. Als AVN maken wij ons sterk voor de grote waarde van ambachtelijk vakmanschap, deze kennis is onontbeerlijk voor het behouden en versterken van ons cultureel erfgoed en voor duurzame innovatie. Met ‘Gemaakt voor de toekomst’ spreken we onze steun uit voor makers en hopen we een nieuwe generatie te bereiken.”

Creative director van KesselsKramer Gijs van den Berg: “Je hoeft niet veel te doen om mensen te overtuigen dat ambachtswerk bijzonder en belangrijk is. Als je deze ambachtelijke vakmensen aan het werk ziet, merk je dat meteen.”  

AMBACHTELIJK VAKMANSCHAP NL - MAIN FILM from KesselsKramer on Vimeo.