BrightPensioen verwacht toename bedrijven met pensioenvoorziening

30-05-2023 (13:45) - Economisch

BrightPensioen verwacht na het aannemen van de nieuwe pensioenwet een flinke toename van bedrijven die nu nog geen pensioenvoorziening hebben en dat nu wel gaan organiseren voor hun werknemers.

Omdat de tweede en derde pijler fiscaal gezien dezelfde mogelijkheden gaan bieden wordt de derde pijler een goed alternatief voor veel werkgevers. BrightPensioen, zelf actief in de pensioen- en vermogensopbouw via de derde pijler, nam juist deze week, acht jaar na de marktintroductie, de kaap van 23.000 deelnemers.

Wijzigende plannen

Sjaak Zonneveld, directeur BrightPensioen: “Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren afgewacht met het organiseren van een pensioenvoorziening voor hun werknemers. De jarenlange steeds maar wijzigende plannen rond die nieuwe pensioenwet met soms de wildste proefballonnen is voor juist voor bedrijven die geen verplichte pensioenregeling via de cao hebben, een reden geweest maar even niet die eigen pensioenvoorziening voor hun personeel te starten. Als de kogel door de kerk is, komen die bedrijven in actie. Wij merken dat nu al. Het aantal aanvragen stijgt.”

krappe arbeidsmarkt trekt werkgevers

BrightPensioen verwacht dus een nieuwe groep werkgevers die naar aanleiding van de nieuwe pensioenwet een pensioenvoorziening voor hun werknemers starten. Maar er was al een groei te zien bij BrightPensioen in het aantal aangesloten werkgevers. De verklaring daarvoor is de krappe arbeidsmarkt. Werkgevers zijn op zoek naar onderscheidende arbeidsvoorwaarden. Pensioen is daarbij sterk in opmars. Zakelijke dienstverleners zorgen voor de sterkste groei van het aantal werkgevers dat voor BrightPensioen kiest. Vooral bedrijven die actief zijn in ICT/software, financiële dienstverlening, gezondheidszorg, educatie en overige zakelijke dienstverlening bieden steeds vaker een pensioenoplossing aan hun werknemers aan. Het gaat vaak om jongere bedrijven die uit de startfase komen en groeiambities hebben. En die op zoek zijn naar een flexibele oplossing die bij de huidige arbeidsmarkt past.

Flexibele beleggingsrekening

De helft van de 23.000 deelnemers maakt gebruik van de mogelijkheid om naast de pensioenrekening ook gratis een beleggingsrekening bij Bright te openen. Waar bij een pensioenrekening het vermogen vast staat, is dat bij de beleggingsrekening niet het geval. Deze beleggingsrekening wordt door zzp’ers gebruikt als flexibele tussenstap voordat ze het geld vastzetten op hun pensioenrekening. Voordeel is dat dit al gedurende het jaar wordt belegd en het geld niet op een nauwelijks renderende spaarrekening heeft gestaan. De meeste deelnemers leggen maandelijks in en spreiden zo het risico doordat ze op verschillende koersen instappen. Zonneveld: “We zien dat steeds meer mensen het gemak en de voordelen ontdekken van het flexibel kunnen schuiven tussen twee rekeningen.”  


Bureaus

Media

Marketing