Groeispurt voor omzet Nederlandse agencies

Groeispurt voor omzet Nederlandse agencies

16-05-2024 (12:59) - Economisch

Agencies wisten hun omzet per fte het afgelopen kwartaal te laten groeien.

In de periode april 2023 tot en met maart 2024 was de omzet per fte gemiddeld € 116.191,98. Dat is bijna € 4.000 meer dan in de periode januari 2023 tot en met december 2023, toen de omzet per fte gemiddeld op € 111.421,29 lag.

Dat blijkt uit het Agencies Benchmark Report van software scale-up Simplicate. Het rapport baseert zich op onderzoek onder ruim 500 agencies in Nederland met 5 tot 110 fte.

Verbeteren projectresultaten heeft prioriteit

Deze resultaten sluiten aan bij de groeidoelstellingen van agencies; uit eerder onderzoek naar de marktontwikkelingen, gaf 92% van de bureaus al aan dat ze in 2024 meer bezig zijn met het verbeteren van hun projectresultaten dan een jaar geleden. Daarvoor gaven zij twee redenen: enerzijds omdat de marges meer onder druk komen te staan door de recessie en toenemende personeelskosten. Anderzijds bieden marktontwikkelingen zoals de opkomst van Artificial Intelligence (AI) en de mogelijkheden om met software meer inzicht te krijgen in hun cijfers, meer kansen om efficiënter te werken en hun resultaten te verbeteren.

Kleine bureaus in de klim

De omzet per fte laat de gemiddelde jaaropbrengst zien per medewerker op basis van een voltijd dienstverband. Dit is inclusief de geregistreerde inkoopkosten op opdrachten. De gemiddelde omzet wordt berekend door de gefactureerde jaaromzet te delen door het totaal aantal fte. 

De gemiddelde omzet per fte ligt voor kleine (<10 fte) en grote bureaus (20-110 fte) erg dicht bij elkaar: kleine agencies behalen slechts €700 minder omzet per voltijds medewerker dan grote kantoren (respectievelijk €116.533,40 en €117.203,82). Een mogelijke reden daarvoor is dat kleinere kantoren gemiddeld een hogere productiviteit hebben, maar ook een lager uurtarief rekenen. Voor bureaus van alle formaten zijn er groeikansen; de best presterende bureaus uit de branche (de top 20%) halen namelijk een omzet van € 147.521 per fte.

Kansen voor hogere productiviteit en uurtarieven

Het Agencies Benchmark Report analyseert ook de gemiddelde productiviteit en uurtarieven van agencies in Nederland. Om bureaus te helpen weloverwogen strategische beslissingen te maken die de bedrijfsvoering structureel verbeteren, deelt het rapport waardevolle tips om groeikansen te benutten.


Bureaus

Media

Marketing