Meer aanvragen Jeugdfonds Sport & Cultuur ondanks dalende armoedecijfers

Meer aanvragen Jeugdfonds Sport & Cultuur ondanks dalende armoedecijfers

02-09-2024 (14:46) - Inclusiviteit

Ondanks de daling van het percentage kinderen in armoede van 7% in 2022 naar 4,7% in 2024 volgens het CPB, ziet het Jeugdfonds Sport & Cultuur een stijging van 22% in het aantal aanvragen. Met de voorgenomen prijsstijgingen en geplande bezuinigingen vreest het fonds dat de kansenongelijkheid verder zal toenemen, en lanceert daarom de campagne 'Gewoon mogelijk'.

Directeur Petra Bosman benadrukt de noodzaak om sport en cultuur toegankelijk te houden voor alle kinderen, ongeacht hun financiële situatie: "Hoewel er in de politieke plannen in woorden de nodige aandacht wordt besteed aan armoedebestrijding, participatie en het belang van sport en bewegen, moet dit uit de daden nog blijken. Het is ondenkbaar dat kinderen hierdoor worden uitgesloten. We moeten gezamenlijk zorgen voor structurele oplossingen, zodat elk kind kan meedoen."

Brede impact

De campagne start aan het begin van het nieuwe sport- en cultuurseizoen en informeert ouders over de financiële steun via het jeugdfonds. Ook wordt de brede impact van sport en cultuur onder de aandacht gebracht door te laten zien dat deelname bijdraagt aan persoonlijke groei, het maken van vriendschappen en het vergroten van zelfvertrouwen.

Een moeder die gebruik heeft gemaakt van het fonds, deelt haar ervaring: "Sporten betekent alles voor mijn kinderen. Ze leren samenwerken, ontdekken hun talenten, bouwen aan hun zelfvertrouwen, maken nieuwe vrienden en ontwikkelen sociale vaardigheden."

Petra Bosman onderstreept het belang hiervan: "Wanneer kinderen en jongeren zich door meedoen aan sport en cultuur fysiek, mentaal, sociaal en creatief ontwikkelen, vergroten ze hun kansen om volwaardige leden van de samenleving te worden. Vroeg beginnen en langdurige deelname hebben een positieve invloed op hun ontwikkeling en helpen de kansenongelijkheid te verkleinen."