Pink Chip Index pakt op innovatieve manier marktvooroordeel tegen vrouwelijke leiders aan

Pink Chip Index pakt op innovatieve manier marktvooroordeel tegen vrouwelijke leiders aan

27-02-2024 (11:05) - Inclusiviteit

Pink Chip index meet, in samenwerking met UN Women Nederland, het succes van vrouwelijk leiderschap en daagt daarmee de marktnormen uit. En zo doen ze dat:

Wanneer een bedrijf een vrouwelijke leidinggevende aanwijst, verkopen investeerders hun aandelen. In sommige gevallen resulteert dit al snel in een daling van 2-3% in de aandelenkoers van dat bedrijf[1]. Het is Pink Chip’s missie dit om te keren.

Grensverleggende reeks indexen

Pink Chip (PINK:CHIP), een grensverleggende reeks indexen die tot doel heeft het marktvooroordeel tegen vrouwelijk leiderschap om te keren, lanceert vandaag in samenwerking met UN Women Nederland. Gecreëerd door AKQA en ondersteund door Thematic, weergeeft de index van Pink Chip een vooroordeel vrij beeld van vrouwelijk leiderschap en benadrukt de potentiële rendementen die beleggers eerder over het hoofd zagen.

Pink Chip’s eerste index is samengesteld uit Amerikaanse bedrijven die gerund worden door vrouwelijke CEO’s die beter presteren dan hun concurrentie, een marktkapitalisatie hebben van minstens $2 miljard en de afgelopen drie jaar een consistente omzetgroei hebben laten zien.

Slechts 6% van de beursgenoteerde bedrijven worden gerund door vrouwen[2], terwijl onderzoek consequent aantoont dat bedrijven met vrouwelijk leiderschap beter presteren dan het marktgemiddelde. Vrouwelijke CEO’s genereren niet alleen 8% meer rendement[3], maar leveren ook nauwkeurigere winstoproepen[4]. Ondanks deze overtuigende statistieken, blijft een vooroordeel tegen vrouwen bestaan wat ervoor zorgt dat investeerders hun aandelen verkopen zodra een bedrijf een vrouwelijke leider aanwijst.

Betekenenis hertdefiniëren

Samantha Rowlands, Senior Art Director bij AKQA Amsterdam: “Pink Chip herdefinieert de betekenis van de 'gendergerelateerde' kleur en erkent de onmiskenbare kracht die beleggers kunnen benutten. We overwegen Blue Chip bedrijven vanwege hun betrouwbaarheid en Green Chip bedrijven wegens de impact die zij hebben op het milieu. Het doel is om Pink Chip-bedrijven naast deze categorieën te plaatsen en bedrijven met uitzonderlijk vrouwelijk leiderschap in de schijnwerpers te zetten."
Samantha vervolgt: “Vrouwen verdienen minder, investeren minder en worden vaak over het hoofd gezien door investeerders. En nu weten we dat zij tevens ondergewaardeerd worden op C-Suite niveau."

Pink Chip is veel meer dan alleen een index; het betreft de oprichting van een nieuwe categorie bedrijven die statistisch gezien een betere prestatie kunnen leveren dan hun sectorgenoten, ondersteund door substantieel onderzoek. Vooroordeel hindert tenslotte investeerders’ financiële groei en belemmert de potentiële prestaties van bedrijven overal ter wereld.”

Vrij van marktvooroordelen

Voorafgaand aan de lancering werkte Pink Chip samen met Europa’s grootste effectenmakelaar, DEGIRO om de daadwerkelijke waarde en prestaties van vrouwelijk leiderschap te benadrukken als een categorie, vrij van de marktvooroordelen die hen onderwaarderen ten opzichte van hun investeerders. De lancering vindt in eerste instantie plaats met een Amerikaanse indexbeleggingenlijst maar Pink Chip zal binnenkort vergelijkbare lijsten voor Europe en het Verenigd Koninkrijk vrijgeven. Door investeerders overal ter wereld toe te staan hun beslissingen op data te baseren, kan een wereldwijd gesprek beginnen over de voordelen van vrouwelijk leiderschap en de noodzaak om de vooroordelen die vrouwen in het zakenleven tegenhouden, om te keren.

AI-aangedreven onderzoeksplatform

Steven Carpenter, oprichter en CEO van Thematic: “Bij Thematic maken we beleggingsonderzoekscapaciteiten van wereldklasse toegankelijk voor productbouwers overal ter wereld. Wij geloven dat op maat gemaakte thema’s op grote schaal ontwikkeld zullen worden en Pink Chip is precies het soort product dat we willen promoten. Met behulp van ons AI-aangedreven onderzoeksplatform kan iedereen met een investeerbaar thema of onderwerp een beleggingssstrategie analyseren, relevante bedrijven vinden en binnen enkele minuten een backtested portfolio zoals Pink Chip opzetten. We zijn trots Pink Chip te mogen ondersteunen en te helpen bij de ontwikkeling en groei van de toonaangevende mondiale door vrouwen geleide index.”

Marije Cornelissen, Executive Director en oprichter UN Women Nederland: “De economische macht van vrouwen is een belangrijk onderwerp voor UN Women. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat dit niet stopt bij gendergelijkheid in economisch leiderschap of bij een gendergevoelig HR-beleid. Voor daadwerkelijke empowermentm moeten we ook kijken naar de investeringskloof tussen door mannen en vrouwen geleide bedrijven zodat de zakelijke initiatieven van vrouwen alle kansen krijgen die ze verdienen, gebaseerd op echte prestaties in plaats van op vooringenomenheid. Daarom juicht UN Women het Pink Chip-initiatief toe, dat hopelijk zal leiden tot meer bewustzijn onder investeerders van het ware potentieel van vrouwen en investeringen in door vrouwen geleide bedrijven zal stimuleren.”

Geweldige eerste stap

Rojuette De Vries, Head of Innovation bij DEGIRO en Bestuurslid Financiën bij UN Women Nederland: “Door de Pink Chip-toplijst aan ons platform toe te voegen, willen we meer inclusiviteit stimuleren in de verscheidenheid aan bedrijven waarin men kan investeren. Deze eerste lancering met Amerikaanse bedrijven is een geweldige eerste stap en we kunnen niet wachten op de uitbreiding naar Europese, door vrouwen geleide bedrijven en in een later stadium het aanbieden van ETF’s.”