Jumbo gaat twee eigen winkels franchiseren

21-09-2023 (14:39) - Marketing

Jumbo gaat twee eigen winkels in Vlaanderen verzelfstandigen. Het gaat om de verkooppunten in Ranst en Rijkevorsel, in de provincie Antwerpen. Jumbo bekijkt of er mogelijk nog meer winkels verzelfstandigd kunnen worden.

Terwijl de verzelfstandiging van de eigen winkels van Delhaize al maanden voor beroering zorgt, heeft Jumbo beslist om twee eigen winkels te verzelfstandigen. De winkelketen wil zo beter inspelen op lokale behoeften, zegt ze in een reactie aan Gondola. “We willen relevant blijven voor de Belgische klanten en kijken continu naar hoe we de winkels en ons winkelbestand nog verder kunnen verbeteren. Nu we bijna vier jaar onderweg zijn met Jumbo in België kijken we naar wat onze formule succesvol maakt in België. We zien dat winkels die door franchisers aangestuurd worden meer mogelijkheden hebben om lokaal een bijdrage te leveren aan de maatschappij en de winkel nog beter rond de klant te bouwen. Dat zit in verschillende elementen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan dat een ondernemer over het algemeen een nog grotere betrokkenheid en gevoel bij het lokale marktgebied heeft en daardoor beter kan inspelen op de (maatschappelijke) behoeften. Op basis daarvan kan een ondernemer ook gemakkelijker lokaal relevant assortiment opnemen en extra ambacht en productie aan de winkel toevoegen, zoals een beenhouwerij.”

Slecht nieuws

Jumbo: “De vertrouwde gezichten in de winkel blijven. Medewerkers gaan met behoud van hun arbeidsvoorwaarden mee over naar de nieuwe ondernemers. Hun arbeidscontract wordt door de ondernemers overgenomen.” De winkel in Rijkevorsel wordt op 6 november overgenomen door de Martijn Vis (multistore manager bij Jumbo) en Jason Vis (eigenaar Jumbo Balen). Een week later nemen Philippe Calliauw (filiaalmanager Jumbo Schoten) en Anthony Van Gastel winkel in Ranst over. Voorlopig worden alleen deze twee winkels verzelfstandigd, maar zegt dat het wel het voornemen heeft waar mogelijk nieuwe winkels via franchise te openen. “Indien er zich een mogelijkheid voor doet om een bestaande winkel (filiaal) te verzelfstandigen, dan zullen we dit onderzoeken en kijken of er interesse is.” Jumbo heeft vandaag in Vlaanderen tien supermarkten die door zelfstandige ondernemers uitgebaat worden. Jumbo heeft de vakbonden al geïnformeerd en betrokken in het plan om de winkel te verzelfstandigen. Toch reageert Jan De Weghe negatief op het plan: “Dit is wat waar we voor gevreesd hebben en altijd gezegd hebben: dat steeds meer retailers voor deze formule zullen kiezen en anderen zullen dwingen daarin mee te gaan. Voor de toekomst van de sector is dit heel slecht nieuws.” 


Bureaus

Media

Economisch