Telegram haalt Nederlandse bangalijsten offline; overwinning voor offlimits

Telegram haalt Nederlandse bangalijsten offline; overwinning voor offlimits

25-10-2024 (12:55) - Media

Berichtendienst Telegram heeft een aantal Nederlandse bangalijsten verwijderd van het platform. Dat gebeurde na herhaalde verzoeken van Offlimits, het Nederlandse expertisecentrum voor online misbruik. Het gaat om onder meer bangalijsten waarop Utrechtse studenten stonden met namen, foto's en soms zelfs adresgegevens.

De lijsten zijn nu verwijderd uit openbare groepen op Telegram. "Voor de slachtoffers betekent dit dat hun gegevens niet langer voor iedereen te zien zijn", zegt directeur Robbert Hoving van Offlimits. "Hopelijk geeft hen dat enige rust en helpt het hen om het leven weer op te pakken."

Telegram verwijderde de lijsten pas na lang aandringen, vertelt Hoving. "We hebben al in maart verwijderverzoeken gestuurd, waaraan geen gehoor is gegeven. Daarna heeft onze advocaat het Openbaar Ministerie verzocht om actie te nemen, maar ook dat had weinig effect." Pas nadat Telegram-topman Pavel Doerov in Frankrijk werd gearresteerd op verdenking van het faciliteren van onder meer terrorisme, drugshandel en kinderporno, kwam er beweging in de zaak, al duur de het ook toen nog maanden. "Drie dagen geleden kregen we een bericht van Telegram dat ze actie hebben ondernomen en de lijsten hebben weggehaald."

Apart kanaal voor meldingen

Bovendien heeft Telegram toegezegd dat Offlimits voortaan via een apart kanaal meldingen kan doorgeven, zodat de berichtendienst in de toekomst sneller actie kan ondernemen als er illegale content op het platform verschijnt. Hoving hoopt dat het daar niet bij blijft. "Dit is een stap in de goede richting, maar ik wil een contactpersoon en een periodiek overleg, waarin wij kunnen aangeven wat er aan de veiligheid op Telegram kan verbeteren, zoals we dat ook met onder meer Snapchat en Tiktok hebben. Op dat verzoek hebben we nog geen antwoord." 


RTL

Bureaus

Marketing

Economisch