Women in Science awards uitgereikt
Op dinsdag 18 april vindt de uitreiking van het Nederlandse L'Oréal en Unesco For Women in Science (FWIS) prijzenprogramma plaats. Deze elfde editie is de eerste waarbij het hele programma zich richt op zowel de Life Sciences als de STEM-disciplines (science , technologie, techniek en wiskunde). De ceremonie in het Haarlemse Hodshon House, wordt geleid door presentator en moderator Margje van Weerden.
Elf jaar FWIS in Nederland
In 2012 introduceerden L'Oréal Nederland en de Nederlandse Commissie voor Unesco in samenwerking met het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW, onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) het nationale prijzenprogramma For Women in Science. Arts and Sciences) en het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH). Onder het motto 'De wereld heeft wetenschap nodig, de wetenschap heeft vrouwen nodig' moedigt het FWIS-programma de wetenschappelijke loopbaan van vrouwen aan en wil het uiteindelijk bijdragen aan een toename van het aantal vrouwelijke hoogleraren.
De prijzen
Het Nederlandse FWIS-programma reikt jaarlijks twee onderzoeksbeurzen ter waarde van € 30.000 uit aan twee uitzonderlijke vrouwelijke wetenschappers in de Life Sciences en in de STEM-disciplines (science, technology, engineering en wiskunde). Dit om deze wetenschappers in staat te stellen hun onderzoek in hun eigen vakgebied te verdiepen. Tijdens een semester zijn ze vrijgesteld van reguliere activiteiten zoals onderwijs en administratieve en klinische taken, waardoor ze zich volledig kunnen richten op hun onderzoek. Als zij dit willen kunnen zij worden gehuisvest bij het NIAS-KNAW in Amsterdam. Daarnaast kent FWIS de Rising Talent Awards: drie onderzoeksgerelateerde stimuleringsprijzen voor jonge vrouwen in de Life Sciences en de STEM disciplines.
Fellowships 2023
Winnaars van de 'For Women in Science' Fellowships 2023 zijn dr. Volha Chukhutsina en dr. Renée Visser.
Dr. Volha Chukhutsina (1986, Zhdanovka, Oekraïne) werkt momenteel als Universitair Docent bij de afdeling Natuur- en Sterrenkunde, VU Amsterdam. Na het behalen van haar master in toegepaste natuurkunde en statistische analyse, promoveerde ze in de biofysica van fotosynthese aan het Laboratorium voor Biofysica, Wageningen Universiteit. Haar focus lag op het beschrijven van fotoprotectie en fotoregulatiestrategieën van mariene fotosynthetische organismen in vivo.
Dr. Renée Visser (1984, Amsterdam) werkt als Universitair Docent bij de afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Als cognitief neurowetenschapper en experimenteel psycholoog is ze gespecialiseerd in mechanismen die de oorsprong vormen van de ontwikkeling van emotioneel geheugen en de relatie met psychische stoornissen. Na het behalen van haar PhD in 2016 (cum laude) aan de UvA, vertrok ze naar het Verenigd Koninkrijk voor haar postdoctorale opleiding aan de Medical Research Council Cognition and Brain Sciences Unit (onderdeel van de University of Cambridge). Voor deze opleiding ontving ze een Marie Sklodowska-Curie Individual Fellowship van de Europese Unie. In september 2018 keerde ze terug naar de UvA als Universitair Docent, ondersteund door een Veni-beurs van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek).
Rising Talent Awards
Winnaars van de Rising Talent Awards zijn Yevheniia Cheipesh, Aranka Ballering en Marieke Sophia van de Loosdrecht.
Yevheniia Cheipeshis de eerste prijswinnares van de FWIS-Rising Talent Awards 2023 en werkt bij de Universiteit Leiden. Haar onderzoek draagt bij aan het ontwerp van een experiment dat tot doel heeft neutrino's te detecteren die zijn geproduceerd in de oerknal.
Aranka Ballering, winnares van de tweede prijs, werkt aan de Rijksuniversiteit Groningen. Met haar vernieuwende onderzoek richt zich op sekse en genderverschillen in het ziektetraject van mensen met somatische klachten.
Marieke Sophia van de Loosdrecht is winnares van de tweede prijs en werkt aan de Rijksuniversiteit Groningen. In haar vernieuwende onderzoek richt zich op sekse- en genderverschillen in het ziektetraject van mensen met somatische klachten.
Eervolle vermeldingen
Eervolle vermeldingen gaan naar Agathe Balayn en Miek Schlangen.
Agathe Balayn, studeert Informatica / Human Computer Interaction & Machine Learning aan de Technische Universiteit Delft.
Miek Schlangen, onderzoeker Food Process Engineering aan Wageningen University & Research.