Green Friday wint terrein maar jongeren laten het nog afweten
Vrijdag 24 november 2023 is Black Friday. Aan de kortingen die horen bij deze vrijdag hangt een hoge prijs. De prijs die de natuur betaalt voor overconsumptie. In een missie om dit onnodig kopen te stoppen, zetten steeds meer bedrijven zich in voor Green Friday. Heeft dit tegengeluid de toekomst?
Driekwart van de consumenten verwacht dat bedrijven een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. Dat blijkt uit onderzoek van Marketresponse van 2022. Tegelijkertijd is bijna de helft van de mensen van plan iets te gaan kopen in de periode rond Black Friday. Met alle aanbiedingen en kortingsacties tijdens Black Friday is de verleiding om meer te kopen dan je nodig hebt immers groot. En dat schuurt.
Deze kwestie doet de vraag rijzen wie er verantwoordelijk is voor het inperken van overconsumptie. Zijn dat de consumenten die meer kopen dan ze nodig hebben? Of de bedrijven, die hen gek maken met torenhoge kortingen? Natuurlijk is het antwoord niet eenduidig. We zijn allemaal onderdeel van klimaatverandering. En dus ook van de oplossing.
Toch ligt een deel van de verantwoordelijkheid wel degelijk bij de webshops. Ze maken niet alleen de consumenten gek met hun hoge kortingen, maar ook elkaar. Verkoopt de concurrent iets met 50% korting? Dan maak jij daar 60% van. Zo ontstaat een vicieuze cirkel waar iedereen de dupe van wordt. De makers, omdat de productie steeds goedkoper moet. De verkopers, die nauwelijks meer winstmarges overhouden. En bovenal het klimaat, dat lijdt onder deze drang naar overconsumptie.
Green Friday
De afgelopen jaren zien we dat steeds meer bedrijven besluiten om niet mee te doen aan de gekte rond Black Friday. In plaats daarvan doen ze – onder het motto van Green Friday – iets goeds voor de wereld. Hiermee bieden ze een tegengeluid aan bedrijven die elk jaar nog hogere kortingen geven om maar maximaal te profiteren van de koopwoede voor de feestdagen.
Op welke manier bedrijven invulling geven aan Green Friday, verschilt. Dille & Kamille pakt het radicaal aan, door de deuren op 24 november te sluiten. Ikea geeft in de periode van Green Friday aandacht aan tweedehands meubels en klanten van Bever kunnen terecht in de winkels om hun schoenen gratis te laten onderhouden.
Ook het steunen van een goed doel is een manier waarop winkels en webshops hun klanten laten kiezen voor een betere wereld. Een voorbeeld is Noshirt. Dit merkt maakt duurzame ondermode voor de bewuste consument. Dit jaar krijgen klanten van Noshirt op Green Friday voor het derde jaar op rij om te doneren aan een goed doel. Dat kan door iets extra’s af te rekenen bij hun bestelling of door los een bijdrage te leveren.
De wereld beter achterlaten
De keuze om Black Friday over te slaan en in plaats daarvan mee te doen met Green Friday, was een logische voor Noshirt. Jan Willem Onderwater, oprichter van het duurzame ondermodemerk, vertelt: “Ik wil de wereld beter achterlaten en problemen niet doorschuiven naar het overvolle bord van de volgende generatie. Natuurlijk realiseer ik me dat Noshirt een radertje is in het grote geheel, maar de verantwoordelijkheid voor een beter wereld, begint écht bij jezelf. Daarom doen we mee aan Green Friday. Daarmee maak je uiteindelijk meer impact dan door hoge kortingen te geven.”
Toekomst is groen
Heeft Black Friday nog toekomst? Dat is de grote vraag. En ook hier zien we een tegenstrijdig patroon. Want waar de jongere generaties zich het drukst maken over klimaatverandering – de klimaatmars waar onlangs 85.000 mensen aan meededen als lichtend voorbeeld – zijn zij ook degenen die het meest kopen op deze koopjesdag. Maar liefst 80% van de mensen onder de 35 geeft aan zijn of haar slag te slaan tijdens de Black Friday-acties.