Unilever pakt uitstoot van vriezers aan
Unilever heeft vandaag aangekondigd dat het een gratis, niet-exclusieve licentie voor 12 herformuleringspatenten beschikbaar zal stellen aan de ijsindustrie. Dit besluit volgt op twee succesvolle pilotprojecten waarbij 'last mile'-ijsvrieskisten werden opgewarmd.
Toegang tot deze patenten zal de industrie helpen bij het herformuleren van ijsproducten, zodat ze stabiel blijven bij een warmere vriestemperatuur van -12°C, in tegenstelling tot de huidige standaard in de industrie van -18°C. De hoop is dat door het delen van deze patenten met andere ijsfabrikanten, de industrie wereldwijd kan evolueren naar energiezuinigere vrieskisten. Vorig jaar kondigde Unilever haar ambitie aan om de temperatuur van de 'last mile'-ijsvrieskisten te verhogen, met behoud van dezelfde ijskwaliteit en consumentenervaring.
Uitstoot verminderen
Sindsdien hebben onderzoeken bij Colworth, Unilevers Global Ice Cream R&D Centre in het VK en twee pilots in Duitsland een energiereductie van ongeveer 25% per vrieskist aangetoond bij een warmere temperatuur van -12°C. Dit is gunstig voor het milieu en betekent dat de diepvriezers goedkoper in gebruik zijn.
Andy Sztehlo, Chief R&D Officer Ice Cream bij Unilever: “We zijn blij met deze volgende stap in ons werk om de temperatuur van onze 'last mile'-ijsvrieskisten te verhogen. Door een gratis, niet-exclusieve licentie te verlenen voor deze twaalf herformuleringspatenten, hopen we dat onze collega's en partners uit de hele ijssector hiervan zullen profiteren. Samen kunnen we namelijk werken aan het verminderen van de uitstoot in de gehele sector. Wij geloven dat door samenwerking de impact van de cold chain op het milieu kan worden verminderd, terwijl we tegelijkertijd hoogwaardige ijsproducten blijven leveren waar onze consumenten zo van houden."
Climate Transition Action Plan
De uitstoot van ijsvriezers in de detailhandel is verantwoordelijk voor 10% van Unilevers broeikasgasvoetafdruk in de waardeketen. In het Climate Transition Action Plan van Unilever wordt de routekaart van het bedrijf uiteengezet om haar klimaatdoelstellingen te bereiken, waaronder het bereiken van een netto nul uitstoot in de hele waardeketen in 2039. Daarnaast streeft het bedrijf ernaar om tegen 2030 de emissie-impact van haar producten op basis van consumentengebruik te halveren ten opzichte van 2010. Als het om ijsvriezers gaat, omvat dit onder meer het verminderen van het energieverbruik in de vrieskisten door innovatie van de belangrijkste technische componenten (bijvoorbeeld compressoren), het onderzoeken van programma's waarmee de vrieskisten kunnen worden aangedreven door hernieuwbare elektriciteit en het werken aan het 'opwarmen' van vrieskisten.