Google wint rechtszaak over boete van 1,5 miljard voor advertenties

18-09-2024 (14:07) - Tech

Google heeft een rechtszaak gewonnen over een boete van 1,5 miljard euro in de Europese Unie voor het dwarsbomen van concurrentie voor onlineadvertenties. De boete werd in 2019 opgelegd door de Europese Commissie, maar het Amerikaanse internetbedrijf verzette zich daartegen. Rechters bij het Gerecht van de Europese Unie in Luxemburg zijn van mening dat de commissie fouten heeft gemaakt en stellen Google in het gelijk. 

De uitspraak kan nog worden aangevochten bij het hoogste gerechtshof van de EU, het Hof van Justitie. Vorige week behaalde de Europese Commissie nog twee grote overwinningen op Google en het Amerikaanse techconcern Apple. Het Hof oordeelde toen dat de Commissie beide techbedrijven terecht hoge boetes heeft opgelegd. De hoogste Europese rechter oordeelde vorige week dat Apple onterecht staatssteun van Ierland heeft gekregen en 13 miljard euro aan Ierland moet terugbetalen, plus 1,2 miljard euro rente. Ook oordeelde het Hof dat Google definitief een boete van 2,4 miljard euro moet betalen. De zoekmachine kreeg die geldstraf in 2017 door de Commissie opgelegd om vermeend machtsmisbruik bij zijn prijsvergelijkingsdienst.

De boetes zijn onderdeel van de inspanningen van de EU om de grote techbedrijven aan te pakken als die hun dominante marktpositie misbruiken. Brussel legde Google al boetes op ter waarde van in totaal 8,2 miljard euro tussen 2017 en 2019 voor het beperken van de concurrentie. Google vecht nog een boete van ruim 4 miljard euro aan die Brussel in 2018 heeft opgelegd voor het wegdrukken van concurrenten op telefoons die met zijn besturingssysteem Android werken.

Het dochterbedrijf van Alphabet heeft ook in Amerika steeds meer juridische problemen. Een Amerikaanse rechter oordeelde in augustus dit jaar dat Google zich illegaal een monopolie heeft toegeëigend op de markt voor zoekopdrachten op het internet. Daardoor gaan stemmen op om het bedrijf te verplichten zich op te splitsen. Google heeft aangegeven in beroep te gaan tegen die uitspraak 


Villamedia