Bedrijven richten kantoorruimte anders in door flexibel werken: prijzen blijven nagenoeg stabiel in Amsterdam

Bedrijven richten kantoorruimte anders in door flexibel werken: prijzen blijven nagenoeg stabiel in Amsterdam

05-08-2024 (11:14) - Economisch

Amsterdam is de belangrijkste hotspot voor ondernemers. Het is dan ook niet voor niets dat het kantorengebied hier enorm uitgebreid is. Met als kers op de taart natuurlijk de Zuidas. Dit is het populairste (en tevens ook) duurste kantorengebied in Amsterdam. Toch zagen we de afgelopen jaren wel enkele veranderingen in hoe de kantoorruimtes worden gebruikt.

Zo blijkt dat steeds meer bedrijven door flexibel werken voor een andere indeling kiezen. Hybride werken kwam in de coronacrisis echt in de lift en is sindsdien niet meer weg te denken uit ons leven. Voor steeds meer werknemers is het de gewoonste zaak van de wereld om het overgrote deel van hun werktijd thuis te spenderen. Op kantoor komen ze nog maar nauwelijks tot helemaal niet. De komende jaren zal deze trend alleen maar verder toenemen, aldus de verwachting. Dit maakt dat kantoor meer een ontmoetingsplek wordt.

Maar wat betekent dit als je momenteel een kantoor in Amsterdam wilt huren? Zie je dit terug in de prijs? Is het aanbod groter? Wij gingen op onderzoek uit.

Meer kantoorruimte teruggegeven

Laten we duidelijk maken dat kantoren nog altijd een prominente rol spelen in de bedrijfscultuur. Ze zijn absoluut onmisbaar en de vraag hiernaar blijft bestaan. Het neemt zelfs lichtjes toe.

Dit betekent dus vooral dat de vraag naar kantoorruimte niet afneemt, maar veranderingen doormaakt. Een kantoor huren in Amsterdam kan dus nog steeds lastig zijn. Bovendien zien we dat het aanbod verandert. Zo worden er steeds meer flexibele- en co-working kantoorruimtes aangeboden.

Wat betekent dit voor de prijzen?

De prijzen zijn goed te voorspellen op basis van de vraag en aanbod in een bepaalde regio. Op dit moment zien we dat de vraag naar kantoorruimte nagenoeg gelijk blijft, net als het aanbod. Voor het eerst sinds jaren zijn de prijzen ook gestabiliseerd het afgelopen jaar en in sommige regio’s zelfs ietwat gedaald.

Op dit moment is de vastgoedwereld echter nog altijd oververhit. Dat de prijzen een flinke daling zullen doormaken is dus zeker niet iets wat deskundigen voorspellen. Zij verwachten dat de tarieven nagenoeg stabiel zullen blijven of wellicht weer iets zullen stijgen.

Voor nu is er dus sprake van stabiliteit. Hierdoor is het huren van kantoorruimte in Amsterdam juist op dit moment een stuk aantrekkelijker. Zeker als je de prijs voor een bepaalde tijd laat vastleggen in het contract. Dan weet je zeker dat je niet voor onverwachte financiële tegenvallers komt te staan en weet je precies waar je aan toe bent de komende tijd. Dit is een slimme manier om te besparen op de lange termijn. Wel blijft het uiteraard een gokje omdat je niet zeker weet wat de prijzen zullen gaan doen.
 


Bureaus

Media

Marketing