Factoring als zzp'er; hoe kan het jou verder helpen?

Factoring als zzp'er; hoe kan het jou verder helpen?

19-07-2022 (16:56) - Economisch

Factoring is een van de meest doeltreffende manieren om aan de nodige middelen te komen om jouw bedrijf draaiende te houden. Je kunt factoring gebruiken als je zelfstandige bent en facturen hebt die niet worden betaald, maar niet via traditionele kredietverstrekkers financiering wilt regelen. In dit artikel wordt uitgelegd wat factoring is, hoe het je verder kan helpen als zzp'er en wat de nadelen ervan zijn.


Wat is factoring precies?

Factoring is het proces waarbij jouw facturen aan een derde partij worden verkocht. Dit betekent dat je niet langer hoeft te wachten tot jouw klant je betaalt, want nu kan je ze in plaats daarvan verkopen. Je ontvangt onmiddellijk geld dat je voor andere uitgaven of investeringen kunt gebruiken.
 
De derde partij in dit geval is de factoringmaatschappij zelf, die jou namens je klant zal betalen. Je hoeft je dus niet bezig te houden met de facturering zelf of met het achterhalen van betalingen van klanten - dat doen zij allemaal voor je. In ruil betaal je een percentage van het factuurbedrag aan factoring kosten


Factoring voor zzp’ers

Factoring is een industriële term voor een financiële dienst die bedrijven in staat stelt onmiddellijk geld te krijgen in ruil voor hun uitstaande facturen. Het geld kan worden gebruikt om schulden af te lossen, te investeren in nieuwe apparatuur en diensten of gewoon als reserverekening dienen.
 
Factoring kan jou toegang geven tot betere rentevoeten, omdat de verstrekker meestal minder aanrekent dan de meeste banken zouden aanrekenen aan iemand met een slecht krediet of zonder staat van dienst. Bovendien biedt factoring je andere financiële prikkels, zoals opties tot aflossing waarmee je de controle over jouw bedrijfsfinanciën kunt behouden. Daarom heeft factoring veel voordelen voor zzp'ers, omdat ze persoonlijk aansprakelijk zijn voor eventuele schulden.


De nadelen van factoring

Nu je de positieve aspecten van factoring kent, vraag je je misschien af welke dingen minder goed zijn. Factoring is geen lening en mag nooit als een lening worden gezien. Geen enkele bank of leningverstrekker garandeert dat jouw facturen worden betaald. Zoals we hierboven hebben vermeld, zijn er geen garanties voor tijdige betaling of volledige betaling wanneer je met een factoringmaatschappij werkt.
 
Het belangrijkste voordeel van factoring voor zzp’ers is dat het hen kan helpen wat broodnodige extra cashflow te verkrijgen op kritieke momenten in hun bedrijf. Maar alleen omdat je hebt gekozen om met een bedrijf te werken, betekent niet dat zij al jouw facturen zullen accepteren; factoringbedrijven zijn ook bedrijven die geld moeten verdienen, dus zullen zij alleen die klanten in dienst nemen die aan bepaalde criteria voldoen (zoals een blanco kredietdossier). Dit betekent dat als je gebruik maakt van de diensten van een factoringbedrijf, het altijd de moeite loont om na te gaan hoe lang elke factuur al openstaat, aangezien dit van invloed kan zijn op de vraag of de factor ze al dan niet aanvaarden.
 

Bureaus

Media

Marketing