Wakibi: flinke groei in verstrekte microkredieten aan ontwikkelingslanden

Wakibi: flinke groei in verstrekte microkredieten aan ontwikkelingslanden

23-07-2024 (13:42) - Economisch

De Nederlandse organisatie Wakibi Microkredieten heeft vorig jaar 2,2 miljoen euro uitgeleend aan ruim 26.000 ondernemers in ontwikkelingslanden, waarmee zij investeerden in hun eigen bedrijf en in de verbetering van de leefomstandigheden van zichzelf, hun families en de plaatselijke gemeenschappen. Dat blijkt uit de Wakibi impactrapportage 2023.

Het terugbetalingspercentage ligt hoog: iets meer dan 98% van de ondernemers betaalt de lening volledig terug. De uitleners van Wakibi – vooral particulieren en een aantal bedrijven – lenen het geld van de terugbetaalde leningen vaak direct opnieuw uit. Het geld blijft op die manier circuleren. Er is dus in al die jaren dus wel 8,5 miljoen euro uitgeleend, maar de inleg daarvoor is tot 3,1 miljoen euro beperkt gebleven.

Strijd tegen armoede

“We hebben met de groei in 2023 opnieuw goed bijgedragen aan vergroting van de zelfredzaamheid van ondernemers die nog geen toegang hebben tot de kapitaalmarkt”, zegt Marije Roozendaal, directeur van Wakibi. “Het gaat in de meeste gevallen om betrekkelijk kleine leningen, maar voor de leners maken ze vaak een groot verschil. We zijn blij dat we weer mooie stappen hebben gezet in de strijd tegen armoede.”

Letterlijk gebeurde dat met de organisatie van de eerste Wakibi Wandeling in oktober, waarmee 12.500 euro is ingezameld voor het Women Empowerment Fonds. Vanuit dit fonds is inmiddels 463.000 euro uitgeleend aan vrouwelijke ondernemers die vaak nog minder dan mannen geld kunnen lenen op de kapitaalmarkt.

Samenwerking met Kiva

Wakibi Microkredieten werkt nauw samen met de Amerikaanse organisatie Kiva, die contact onderhoudt met tientallen plaatselijke organisaties in o.a. Afrika, Azië, Zuid- en Midden-Amerika. Deze organisaties verstrekken het geld, nemen de terugbetalingen in ontvangst en zorgen ook voor begeleiding en training van de ondernemers. Uitleners kunnen zelf kiezen aan welke ondernemer ze geld uitlenen, via het online platform van Wakibi dat verbonden is met het Kiva-platform.

Omdat Wakibi vrijwel geheel draait op de inzet van zo’n 65 actieve vrijwilligers, komt het volledige uitgeleende bedrag bij de ondernemers in de ontwikkelingslanden terecht. Kosten voor organisatie en management worden betaald uit bijdragen van partnerbedrijven. Wakibi is een door CBF erkend doel en beschikt over de ANBI-status.


Bureaus

Media

Marketing