Wat zijn factoren die de goudprijs beïnvloeden?
Wanneer je je verdiept in de verschillende vormen van beleggen en investeren met relatieve zekerheid, dan kom je al snel uit bij goud. Met een reputatie als ‘veilige haven’ in de financiële wereld en de wetenschap dat elk land wel een goudstapel bezit, is het een interessante investering voor de lange termijn. Hoewel ook de goudprijs schommelt, zal deze naar verwachting nooit helemaal inzakken. Goud is dus een populaire investering. Maar waardoor wordt de goudprijs eigenlijk bepaald, wat zijn de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de goudprijs?
1. Inflatie
Op een dikke eerste plaats staat inflatie. Inflatie en goud zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, omdat men altijd op zoek is naar zekerheden. Als de inflatie hoog is en de valuta minder waard worden, zien beleggers dit ook terug in aandelen. Goud wordt dan vaak gezien als een veilige investering. Gevolg: meer mensen kopen goud en de prijs stijgt. Omgekeerd kan het ook voorkomen: een lage inflatie of zelfs deflatie zal de vraag naar goud drukken en de prijs doen dalen. Echter, de kans daarop is klein en zo’n daling is eigenlijk nooit extreem.
2. Economische onzekerheid
Inflatie en economische onzekerheid zijn veelal schering en inslag; een soort kip-en-ei vraagstuk. Wanneer het consumentenvertrouwen daalt, de economie wankelt en de beurzen kelderen, zullen beleggers dus naar de relatieve veiligheid van goud vluchten. De financiële crisis van 2008 was hier een goed voorbeeld van: het vertrouwen in de banken was bijna compleet weg en de ene na de andere bank viel om of bleek verwikkeld in een schandaal. Door de algehele onzekerheid over de economie ontstond er een soort ‘goudgekte’ onder beleggers, wat leidde tot recordprijzen. Maar ook meer recent, tijdens de corona pandemie hebben we dit kunnen ervaren.
Goud staat bekend als een ‘safe haven’ investering – een veilige plek om je geld te parkeren in onzekere tijden. Dit geldt voor beleggers, maar ook voor particulieren. Zij kunnen altijd hun gouden sieraden verkopen, bij Oudgoud.nl bijvoorbeeld.
3. Rente
Rentetarieven hebben een inverse relatie met de goudprijs. Een stijgende rente is niet goed voor de goudprijs; het metaal wordt in verhouding met andere middelen minder aantrekkelijk, simpelweg omdat het geen rente oplevert. Beleggers verkiezen dan vaak rentedragende activa zoals obligaties en zorgen op zijn minst voor een gediversifieerde portefeuille. Dit vermindert de vraag naar goud en kan de prijs drukken. Andersom geldt uiteraard ook: een lage rente, zoals op dit moment, maakt goud aantrekkelijker en zal de prijs omhoog stuwen.
4. Valutaschommelingen van de Amerikaanse Dollar
Goud wordt meestal geprijsd in Amerikaanse Dollars. De koers van de US Dollar heeft dus een directe impact op de goudprijs. Daarbij kun je aannemen dat een zwakkere dollar zorgt voor een lagere goudprijs voor andere valuta’s, wat de vraag kan stimuleren en de prijs weer kan doen stijgen. Een sterkere dollar daarentegen, maakt goud duurder en kan de vraag afremmen, waardoor de prijs weer kan dalen. De relatie tussen goud en de USD is dus nogal complex.
5. Geopolitieke spanningen
Geopolitieke spanningen, oorlogen en instabiliteit hebben ook effect op de goudprijs. Een logisch gevolg hiervan is namelijk een onzekere, wankelende economie en een hoge inflatie. Beleggers zullen dan eerder naar de veiligheid van goud grijpen. Dit zagen we bijvoorbeeld na terroristische aanslagen zoals 9/11 of tijdens de recente spanningen tussen de VS en Iran.
6. Marktsentiment
Pure marktpsychologie is ook een belangrijke factor die een rol speelt in de goudprijs. Optimisme over de economie zorgt voor optimistisch beleggers. Zij zullen dan eerder risicovolle activa zoals aandelen kopen. Wanneer het sentiment pessimistisch is, kan goud aantrekkelijker worden. Media-aandacht en speculatie hebben een grote invloed op het marktsentiment. Als de experts allemaal een stijging voorspellen, heb je grote kans dat dit een self-fulfilling prophecy wordt.
7. Het aanbod
Uiteindelijk blijft het, zoals met alles, simpelweg een kwestie van vraag en aanbod. Bovengenoemde punten hebben allemaal invloed op de vraag. Die komt niet alleen van beleggers, maar ook van de consument, de centrale banken en natuurlijk de industrieën zoals juwelen en elektronica.
Maar ook de aanbodzijde, de goudmijnbouw, is dus een belangrijke factor. Innovaties, mijnsluitingen, arbeidskosten en/of -problemen en productieverstoringen zijn van invloed op het aanbod. Bovendien is het aanbod van goud nogal ‘log’: het kan zich niet snel aanpassen aan fluctuaties in de vraag.
Complexe puzzel
Kortom, de totstandkoming van de goudprijs is een heel proces; een complexe puzzel. Aan zowel de vraag- als de aanbodzijde zijn er meerdere factoren van invloed. Economische, politieke en psychologische factoren: inflatie, rente, valuta’s, onzekerheid en sentiment spelen allemaal een rol. Hoewel goud meestal geen risicovolle investering is, is het wel handig om deze factoren te begrijpen en te volgen. De prijs kan dus aanzienlijk fluctueren op korte termijn en goud is daarom meer geschikt als belegging voor de lange termijn, het is geen snelle rijkmaker. Maar, met een goed begrip van de markt en een lange termijn perspectief kan goud een waardevol onderdeel zijn van een gediversifieerde beleggingsstrategie.