Het Scheepvaartmuseum wint Vriendenloterij Museumprijs 2022

Het Scheepvaartmuseum wint Vriendenloterij Museumprijs 2022

01-12-2022 (16:56) - Prijzen

Het Scheepvaartmuseum mag zich de winnaar noemen van de VriendenLoterij Museumprijs 2022 met als thema ‘Beste buur’. Met de prijs gaat het museum haar droom realiseren: de meerjarige programmalijn Thuishaven. Thuishaven vindt plaats ín het museum maar ook daarbuiten, op het water. 

De afgelopen weken was het zowel voor Het Scheepvaartmuseum als het Stadsmuseum Harderwijk en het Centraal Museum Utrecht een spannende tijd. Alle drie hebben op eigen wijze campagne gevoerd om zoveel mogelijk publieksstemmen te genereren om die felbegeerde €100.000,- te winnen om hun museumdroom waar te maken.

Echte Thuishaven

Algemeen directeur Michael Huijser: “Het winnen van dit geldbedrag is niet alleen een kroon op ons werk van afgelopen jaren, het is ook het startpunt voor het verwezenlijken van onze droom. We willen met dit bedrag Het Scheepvaartmuseum nog meer een plek van de buurt maken. Een echte Thuishaven waar een divers publiek zich dagelijks thuis kan voelen. Als buurtgenoot verbinden we omwonenden, collega-instellingen in de buurt, organisaties en bedrijven en lokale overheid. Deze missie is onze leidraad voor de toekomst en zal de basis blijven van onze publieksprogrammering, culturele activiteiten en partnersamenwerkingen".

Samen feestvieren

Om dit mooie nieuws met iedereen te vieren, trakteert het museum haar bezoekers dit weekend (zaterdag 3 en zondag 4 december 2022) op taart. Het museum is dankbaar aan ieder die een stem heeft uitgebracht en aan alle partners in de maritieme en culturele sector die hen een warm hart toedragen. Hun speciale dank gaat uit naar de VriendenLoterij, de Museumvereniging en Het Prins Bernhard Cultuurfonds.

VriendenLoterij Museumprijs

Jaarlijks reiken het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VriendenLoterij, in samenwerking met de Museumvereniging de VriendenLoterij Museumprijs uit. Het museum dat uitblinkt in de categorie van dat jaar krijgt een bedrag van €100.000. Eerdere winnaars van de Museumprijs zijn Kasteel Hoensbroek (2021), Naturalis (2020) en Stedelijk Museum Schiedam (2019).