Raad van Europa stelt eerste wereldwijde verdrag over AI op

05-09-2024 (10:36) - Economisch

Het Kaderverdrag van de Raad van Europa inzake kunstmatige intelligentie en mensenrechten, democratie en de rechtsstaat is vandaag ter ondertekening opengesteld tijdens een conferentie van de ministers van Justitie van de Raad van Europa in Vilnius. Het is het allereerste internationale juridisch bindende verdrag dat ervoor moet zorgen dat het gebruik van AI-systemen volledig in overeenstemming is met mensenrechten, democratie en de rechtsstaat.

Het Kaderverdrag is ondertekend door Andorra, Georgië, IJsland, Noorwegen, de Republiek Moldavië, San Marino, het Verenigd Koninkrijk en Israël, de Verenigde Staten van Amerika en de Europese Unie.

“We moeten ervoor zorgen dat de opkomst van AI onze normen onde rschrijft in plaats van ze te ondermijnen. Het Kaderverdrag is ontworpen om precies dat te garanderen"

Marija Pejcinovic Buric , secretaris-generaal van de Raad van Europa: “We moeten ervoor zorgen dat de opkomst van AI onze normen onde rschrijft in plaats van ze te ondermijnen. Het Kaderverdrag is ontworpen om precies dat te garanderen. Het is een sterke en evenwichtige tekst - het resultaat van de open en inclusieve aanpak waarmee het verdrag is opgesteld en die ervoor heeft gezorgd dat het vanuit meerdere en deskundige invalshoeken is opgesteld. Het Kaderverdrag is een open verdrag met een potentieel wereldwijd bereik. Ik hoop dat dit de eerste van vele handtekeningen zal zijn en dat ze snel gevolgd zullen worden door ratificaties, zodat het verdrag zo snel mogelijk in werking kan treden.”

Het verdrag biedt een wettelijk kader voor de gehele levenscyclus van AI-systemen. Het bevordert vooruitgang en innovatie op het gebied van AI, terwijl het tegelijkertijd de risico's beheerst die het kan opleveren voor mensenrechten, democratie en de rechtsstaat. Om de tand des tijds te doorstaan, is het technologieneutraal.

Het Kaderverdrag is op 17 mei 2024 aangenomen door het Comité van Ministers van de Raad van Europa. De 46 lidstaten van de Raad van Europa, de Europese Unie en 11 niet-lidstaten (Argentinië, Australië, Canada, Costa Rica, de Heilige Stoel, Israël, Japan, Mexico, Peru, de Verenigde Staten van Amerika en Uruguay) onderhandelden over het verdrag. Vertegenwoordigers van de particuliere sector, het maatschappelijk middenveld en de academische wereld hebben een bijdrage geleverd als waarnemers.

Het verdrag treedt in werking op de eerste dag van de maand die volgt op het verstrijken van een periode van drie maanden na de datum waarop vijf ondertekenaars, waaronder ten minste drie lidstaten van de Raad van Europa, het hebben geratificeerd.

Landen van over de hele wereld kunnen zich bij het verdrag aansluiten en zich ertoe verbinden de bepalingen ervan na te leven. 


Bureaus

Media

Marketing