Vier op de tien Nederlanders kopen merk met politieke motivatie
Maar liefst 42 procent van de Nederlanders koopt, kiest of vermijdt merken op basis van hun politieke voorkeur.
Dit blijkt uit het ‘2024 Edelman Trust Barometer Special Report: Brands & Politics’, waarin het branding- en communicatieadviesbureau wereldwijd 15.000 mensen ondervroeg en duizend in Nederland.
Kleur bekennen
Een duidelijk voorbeeld hiervan is de schrijnende situatie in de Westelijke Jordaanoever. Zo blijkt uit het onderzoek dat bijna drie op de tien Nederlanders merken die kleur bekennen in die oorlog actief boycotten.
Dat politiek invloed heeft op consumentenkeuzes, wordt ook duidelijk uit de constatering dat gemiddeld 78 procent van de wereldwijde ondervraagden geen buitenlandse merken koopt wanneer zij zich niet identificeren met het land waarin het hoofdkantoor is gevestigd. Met 82 procent ligt dit percentage in Nederlands zelfs nog iets hoger.
“Merken kunnen niet ontkomen aan politiek”, zegt Karlijn Marchildon, brand director bij Edelman Amsterdam. “De ruime meerderheid van consumenten stelt politiek getinte activiteiten van merken gelijk aan het innemen van een politiek standpunt. Denk bijvoorbeeld aan keuzes rondom klimaat, diversiteit of het aanmoedigen te gaan stemmen. Als bedrijf zul je daardoor niet alleen zorgvuldig moeten nadenken over je handelingen, maar moet je ook nauwkeurig weten hoe je achterban hierover denkt.”
Sociale identiteit
Een verklaring voor de rol van politiek bij merkoverwegingen is sociale identiteit. De helft van respondenten tussen 18 en 34 jaar oud voelt een connectie met mensen die dezelfde merken gebruiken als zij. Sterker nog, veertig procent van dezelfde leeftijdsgroepen beoordelen anderen op basis van de merken die zij gebruiken. Mogelijk is het hierdoor dat 72 procent van de Nederlanders dezelfde waarden moeten hebben als het merk om het daadwerkelijk te kopen. Dit geldt vooral voor persoonlijke gezondheidsmerken, eten en drinken, en modemerken.
Social strategie
Marchildon: “Het is van alle tijden dat vooral jonge mensen zich willen identificeren met een specifieke subcultuur. Dit is alleen maar toegenomen met geïndividualiseerde content op social media, wat dé nummer-1 plek is waar jonge respondenten ontdekten dat een merk iets heeft gedaan dat hem of haar kwetste. Ook hebben influencers in het afgelopen jaar bij 21 procent van deze generatie het vertrouwen in een merk verhoogd. Dus wil je een jongere doelgroep bereiken, dan zul je met een sterke social strategie moeten komen.”
Niets zeggen is ook een standpunt
Deze relatie tussen politiek en merken betekent dat merken kleur moeten bekennen. Wanneer een bedrijf onder druk staat in een controversiële kwestie, vindt maar liefst 69 procent van de Nederlanders dat het een standpunt moet innemen. Hierbij is neutraal blijven een keuze die consumenten niet waarderen. Zij gaan ervanuit dat merken die niet over maatschappelijke kwesties communiceren iets te verbergen hebben of daadwerkelijk niets doen (43 procent). Onder 18- tot 34-jarigen is dat zelfs 49 procent.
Marchildon: “Vertrouwen opbouwen met je doelgroep is niet alleen een kwestie van imago, maar ook van commercieel succes. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat, wanneer consumenten een merk volledig vertrouwen, zij sneller overgaan tot aankoop, ze je merk eerder promoten en loyaal blijven. Zelfs als merken in de fout gaan of daarvan beschuldigd worden. Dit vertrouwen bouw je op door je uit te spreken en een identiteit te claimen.”